2012. április 2., hétfő

Németország 2012


A Száraznád szinte már hazajár Németországba, hiszen az elmúlt években a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci pályázati támogatásának segítségével számos német partneriskolával bonyolított közösen igen sikeres szakmai gyakorlatokat. Ez évben 2012. március 18 – április 01. között 10 fő 9 – 10. évfolyamos pályaorientációba, szakmai előkészítésben és alapozásban tanuló diák vehetett részt ezen a külföldi szakmai gyakorlaton, hogy ezzel is segítséget kapjanak a tudatos, jól megalapozott szakmaválasztáshoz.





Ezúttal a Németország nyugati részén fekvő Rüsselsheim nevű kisvárosban levő AVM - Gesellschaft zur Förderung der Beruflichen Bildung, szakképző intézményt választottuk partnerintézményükké. Ez a városka arról híres, hogy itt található Európa egyetlen földi halandóknak is látogatható OPEL autógyára. Természetesen mi sem hagyhattuk ki, hiszen a szakmai gyakorlat három fő szakterülete közül egyik, a fémekkel való ismerkedés szakmai gyakorlatunk szerves részét képezte. Különleges élmény volt belecsöppenni élőben is az autógyártás világába, hiszen ilyesmit ezelőtt csak televízióban láthattunk mindannyian. Nagyon érdekes volt megfigyelni a különböző gyártási fázisokat és a végén a gyártósorról legördülő vadonatúj autókat! Ezek után hatalmas kedvvel és lelkesedéssel vágtak neki tanulóink a fémmegmunkálásnak az iskola tanműhelyében. Feladatunk egy réztömb különböző szerszámokkal való kézi és gépi alakítása volt úgy, hogy egy cápa alakú üvegnyitó legyen a végeredmény! Fantasztikus volt látni a fűrészelő, fúró, reszelő fiúkat és lányokat, akik német diáktársaikkal párokat alkotva dolgoztak együtt! 




Ezután a vendéglátás szakterület következett, melyet fogadóintézményünk tanéttermében a Bischofsheim városkában található Rattstube – ban szerveztek meg vendéglátóink. Itt két csoportban dolgoztak tanulóink felváltva. Egyik csapat a konyhában szorgoskodott az aznapi többfogásos menü elkészítésében, míg a másik csapat feladata a terítés, felszolgálás és természetesen az elmaradhatatlan mosogatás volt. Másnap a csapatok munkakört cseréltek, így senki nem maradhatott ki semmi jóból. Hatalmas élmény volt tanulóink számára ez a gyakorlatrész is, mert 9 – 10. évfolyamosként eddig még sohasem dolgozhattak igazi élő, működő étterem konyhájában.





A szakmai gyakorlat utolsó része a mezőgazdaság szakterületen való feladatmegoldás volt. Ehhez a Sonnenwerk újrahasznosító üzem munkatársaitól kaptunk segítséget egy rovarhotel elkészítéséhez. Rovarhotel, rovarhotel számunkra kicsit idegenül, ismeretlenül hangzik! Pedig ez nem más, mint egy természetes anyagokból - farönk, deszka, nád, szalma - készült lakó, fészkelő hely hasznos bogarak, rovarok számára! Megint tanultunk valami újat, érdekeset! Ismét fúrtak, faragtak közösen és már nem csak mutogatással, hanem szóban is egyre bátrabban kommunikáltak a német és magyar diákok egymással.

Persze nem csak dolgoztunk, hanem kirándultunk is! Látogatást tettünk Mainz, Wiesbaden, Frankfurt, Gelnhausen városokban is, melyek közül az utóbbi az Európai Unió földrajzi középpontja. Gelnhauseni látogatásunkat megelőzően egy közös Európai Uniós projektet hajtottak végre a projektben résztvevő fiatalok, melyben puzzle – szerűen feldarabolt Európa térképet kellett összerakniuk, kiszínezniük és a megfelelő zászlóval ellátniuk. Fantasztikus volt nézni, hogy a külön nyelveket beszélő fiatalok milyen remekül tudtak együtt dolgozni, kommunikálni már a térkép segítségével is.
De voltunk a frankfurti repülőtéren is, ahol testközelből is megcsodálhattuk az óriási gépmadarakat – ugye ezek is fémből készülnek - , sőt egy éppen már leszállt, de még guruló repülőgép pilótája is integetett nekünk. A 9 – 10 évfolyamos szakmai képzésünk egyik része a bőrrel való foglalkozás, így örömmel fedeztük fel, hogy Európa egyetlen bőrmúzeuma is elérhető közelségben van. Természetesen beiktattuk a programunkba szakmai kirándulásként az offenbachi bőrmúzeum meglátogatását is, ahol megismerkedhettünk a bőrgyártás történetével, alapanyagaival, folyamatával és csodálatos bőrtárgyakat láthattunk.


Ért miket néhány hatalmas megtiszteltetés is németországi tartózkodásunk ideje alatt: Fogadott minket Bischofsheim város polgármester asszonya is, akinek néhány apró saját készítésű ajándékkal kedveskedtünk és két internetes hírportál is beszámolt szakmai gyakorlatunkról.


Gyorsan eltelt ez a fantasztikus két hét! Szinte egyik pillanatról a másikra azon kaptuk magunkat, hogy már a hazafelé robogó vonaton ülünk és azon gondolkodtunk, hogy ezek a csodálatos dolgok valóban megtörténtek – e? És igen a rengeteg fénykép bizonyítékul szolgál, mely őrzi az emlékeket, segítségükkel feleleveníthetjük, és újra átélhetjük a velünk történt csodálatos élményeket.